perjantai 10. toukokuuta 2013

MT3-kurssin aloitus ja haasteet

HSKH ry:n MT3 tokokurssi alkoi ti 7.5. kouluttajina Pia ja Mervi. Ensimmäisen kurssin teeman olivat
kehään tulo ja poistuminen sekä sosiaalinen palkka.

Kehään tulo / Tavoite:
Kehään mennään hyvässä vireessä yhdessä ohjaajan kanssa ilman haahuilua, ilman ylempalttista reakointia tuomariin tai/ja liikkuriin ja paikkamakuuriviin asettaudutaan sujuvasti perusasentoon. VINKKI I: Yritä saada koira tarjoamaan, jotta pääset palkkaamaan ja jotta koiran vire olisi sopiva ja koira aktiivinen. VINKKI II: Kävele kohti suoraa omalle paikalla rintamasuunta eteenpäin, jottei tarvitse koiraa pyytää erikseen enää sivulle vaan on jo siinä seuratessa kehään tulo tarkastuksesta asti.

Tarjoohan Ripa, kun vaan tajuan miten homma hoidetaan. Esim ruokakippo pöydällä ja minä odottavainen, niin tuleehan sieltä vaikka mitä. Minä nami kädessä niin tuleehan sieltä temppu jos toinenkin. Lenkillä kiville kiivetään, vaikka palkasta ei ole edes aina varmuutta. Metsälenkeillä Ripa tarjoo käpyjä, jolloin voidaan tehdä käpytunnaria. Tarjoohan Ripa sisälläkin tai ainakin tulee hakemaan tekemisen pariin. Eli nyt vaan tokokentällä odotetaan myös koiralta aktiivisuutta ja halua toimia minun kanssa. Yhdessä on hauskaa ! 

Kehästä poistuminen / Tavoite:
Poistutaan yhdessä. Koira ei saa lähteä itsenäisesti pois kohti palkkareppua tms.

Tätä on harjoiteltu ja vaatii edelleen harjoittelua ja kuria. Toimii esim jos Ripa lähtee itsenäisesti kohti reppua, olen kääntynyt vastakkaiseen suuntaan, jolloin Ripa palaa ja palkan saanti viivästyy. On jo jonkin verran sisäistänyt asiaa.

Sosiaalinen palkka / Tavoite:
Koira palkkaantuu ohjaajasta, ohjaajan kanssa tekemisestä. Mukaan ääni, liike, ilmeet ja ehdottomasti aitous. VINKKI: Ole koira koiralle, mieti miten Ripa leikkii Maisan kanssa.

Sosiaalinen palkka kuulostaa vaikealta, mutta olenhan niin jo tehnyt pitkään. Minulla kun ei ole tapana pitää lenkeillä nameja taskussa vaan olen alusta asti ajatellut, että palkkaan muilla keinon kuten suhteen luomisessa eli itselläni. Jostain syystä en ole ajatellutkaan, että tokossa voi käyttää samoja juttuja, pöh mikä pönttöpää.
Eli talvella ollaan painittu lumihangissa, olen antanut Ripalle lumipesuja, joista on kehkeytynyt takaa-ajo leikki. Sitten on ne lumipalloleikit. Kesällä ja miksei talvellakin ollaan juostu takaa-ajoa siten, että olen alkuun lähestynyt Ripaa hyväntahtoisen "uhkaavasti", jolloin Ripa haukahtaa ja lähtee karkuun. Samoin jos saa suuhunsa jonkun, minkä haluan. Vastaavasti Ripa ja Maisa leikkii, Maisa jahtaa aina Ripaa ei toisinpän. Ollaan me sisälläkin painittu, mikä näyttää vähän samalta kuin Ripa ja Maisa painisi keskenään vaikkei äänet olekkaan ihan yhtä tehokkaat.  

Tämä oli oivalluksien aikaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti