tiistai 23. heinäkuuta 2013

Esineitä Haltialan metsässä, aksaa, paimennusta, hakua ja tokoa

Näitä kaikkia on harrastettu viikkojen 28-29 aikana.

Hannan kanssa oltiin ma 8.7. Haltialan metsässä esineruutu treeneissä. Kävellessä metsään tuli vastaan peuralauma, joka pikkasen häämensi Ripaa, mutta ei aiheuttanut mitään tunnepurkausta esim jahtiin. Hyvä niin ! Minulle, joka en ollut perehtynyt esineruutuun yhtään, tuli yllätyksenä ruudun koko. Alkuun en mitenkään voinut kuvitella, että koira löytäisi sieltä yhtään mitään, mutta toisin kävi, sillä Hali löysi kaikki kolme esinettä hyvin.
Ripalle tehtiin alkeistreeniä, jossa Hanna kutsuen juoksi metsään esine kädessään ja sitten yllättäen heitti sen, jonka jälkeen heti vapautin Ripan tuo-käskyllä. Löysi vaikka epävarma olikin alkuun, mutta loppua kohden paransi vain vaikka treeni vaikeutui. Näitä täytyy ottaa lisää. Hanna oli todella mukava (hauska) treenikaveri - eläytyi 110% rooliinsa :D

Ti 9.7. tehisaksaa
Nea kävi Ripan kanssa Elinan vetämissä aksan tehistreenssä ja yllättäen Ripa toimi vallan mainiosti. Sai kehuja <3 ja Neakin oli todella tyytyväinen jopa niin tyytyväinen, että ilmottiin kisaan 4.8. kolmelle radalla. Minä en vain pääse paikalla, koska silloin Ripa ei "kulje". Lykkyä heille kisaan !!

Ke 10.7. Juuso-aksaa
Vihdoinkin saatiin nolla-rata aikaan. Minä olen niin ylpeä tietty Ripasta, mutta itsestänikin että vihdoinkin onnistuin. Onnistumisen tunne kesti pitkään - aina seuraaviin 17.7 treeneihin, jotka sitten olikin niin vaikeat takaakiertojen kera, ettei mitään onnistumisen mahdollisuutta - vielä !

Pe 12.7. Sipoossa paimennettiin tai siis EI
Sain vinkin johon tartuin kuin hukkuva pelastusrenkaaseen. Niin kortilla on hyvät, uudet ja läheltä löytyvät treenipaikat. Paikassa lentävät Askolan Heljän lampaat, jotka eivät oikein kunnioita koiraa tai ohjaajaa. Jalat kovilla kun lampit työtyvät ohjaajan läpi. Minulla oli suunnitelmissa häkkitreenit, mutta ei noilla lampailla niitä Ripan kanssa voitu tehdä. Ripa ja minä olimme ihan kuutamolla ja tuomio kuului : "Ripa ei osaa paimentaa" Siis pari treeni vuotta valui ihan hukkaanko ? Kotiin miettimään ja murehmitaan ja  ...
Uusi yritys su 14.7. 
Nyt jo meni paremmin, piti vain itse liikkua nopeasti tai siis sataa tai mahan alusta jalkoja täynnä eikä varsinkaan saanut kaatua. Ihan iisejä hakuja, tasapainoilua ja pikkasen käännöksiä. Ei siis mitään extreme-juttuja. Tuntui ihan hyvältä, joten jatkoa seuraa.
Pe 19.7. taas mennään ja kovaa
Alku oli todella tahmeaa. Laumassa ollut texel-lammas oli sen verta kärttynen akka, ettei enää suostunut liikkumaan mihinkään päin ja se joutui lopulta ulos. Kainuun harmaat jatkoivat hommia, mutta niillähän nopeutta ja äkkinäisiä liikkeitä riittää, joten haaste tuli heitettyä kehään. Nurkka oli niiden suoja ja sieltä otto kävi Ripalle liian tukalaksi vaikka kerran näyttikin hampaita - siis naurettavan hienovaraisesti, my gentleman.
Lopulta päästiin vauhtiin ja samaa treeniä kuin viimeksikin ja hyvä niin.

La 13.7. hakua Jusslassa
Neljä pistoa ties missä ja kaikki löytyi ja hyvät ilmasutkin irtosi. Ripan perussetti - I love <3

La 20.7. hallitokoa Ojangossa 
Mirjamin kanssa kimppatokoa hallissa. Tehtiin yhdistelmäkenttä kahdesta ja tilaa oli. Ripalle otettiin liikkeet, jotka tulossa 31.7. näyttökokeeseen: seuruu, ruutu, kaukot ja hyppynouto. Pm ei tehty.
Seuruu oli iloista ihan alkoi itseänikin hymyilyttämään, kun kuulin kuinka Ripa läähätteli. Siitä tietää että häntäkin heiluu ja kivaa on. En siis viitsinyt puuttua jokaiseen kontaktin putoamiseen.
Ruutu oli alun osalta loistava, mutta seuraa-kutsua tulee treenata, kun ei oikean ymmärrä mihin pitäisi tulla - ampuu pikkasen ohi ja haahuilee.
Kaukot otettiin rima-avuin (lista etutassujen takana) ja oli loistavat. Pikemminkin liikkui pikkasen taaksepäin kuin eteen. Olen näistä erittäin tyytyväinen, vaikka olikin apu niin liikkeradat olivat juuri sitä mitä ollaan haettu, jeee !
Hyppynouto oli vähän "yök vieras kapula" -juttu ja sitten heittokin meni vinoon eikä apuja annettu, niin juoksi ohi esteen. Palautus on minuun törmäys, johon en edelleenkään ole puuttunut. Uusittuna oli ihan jees paitsi palautus, mutta olkoon kunhan tuo hyvin ilman irvistelyä tai pudottelua.
Joten kaikkinensa olen ihan tyytyväinen, jos edes noin menisi näyttökoe ensi viikolla.

ja vielä ti 23.7. paimennusta Somerolla
Kivat "tutut" lampit, joille häkki heilahti tai sitten ei, ainakin yritettiin. Lampit laitumelta haltuun ja häkkiin, done. Lampit häkistä ja yksi pääsi karkuun ja loputkin pääsi karkuun, done. Lampit jälleen nöyränä haettu ja kuljetettu laitumella leppoisassa tunnelmassa ja vauhdissa sekä vielä yksi häkitys, joka kaiketi onnistui toisella yrittämällä, done.
Toinen setti olikin ihan uusi tolppatreeni - ihanaa ! Ripa sai ottaa lampit häkistä, hienosti done ! Kuljetus ja tolpalle. Toinen koirakko hakukaareen ja lampit heille, heidän kuljetus ja he tolpalle ja Ripa hakemaan. Ja nyt meni tassu suuhun, miten voi hakea lampaat, joita vartioi toinen koira ja lampit on vieraan ihmisen jaloissa. Pikkasen vaati neuvottelua/suostuttelua/yllytystä/apuja ennenkuin uskalsi. Onneksi paransi loppua kohden. 
Loppuun vielä häkitys, jossa yksi karkasi. Onneksi karkurikin saatiin häkkiin. Loppu hyvin kaikki hyvin ja näillä eväillä kohti viikonlopun kisoja Kiteelle. Paineita ei sitten oteta !
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti