torstai 29. tammikuuta 2015

Potoskavaara, Kitee 17.-25.1.

Tätä reissua olin odottanut viime kesästä lähtien, kun asiasta alustavasti emännän kanssa sovittiin. Ajatuksena oli että olisin tilalla viikon, jolloin isäntäväki pääsisi rentoutumaan jossakin muutamaksi päiväksi. Minä huolehtisin talon lämmityksestä, koirista ja lomittajaa auttaisin lampien ja hiehojen kanssa sen verta mitä osaisin.

Täpinöissäni lopetin työt ajoissa perjantaina 16.1. ja lähdin ajamaan kohti Lappeenrantaa Nean luokse, jossa olin yhden yön ja jatkoin matkaa la aamupäivästä. Perille saavuin iltapäivällä ja heti illasta käytiin läpi navetan töitä mm. vedet ja rehut sekä Tessulan hommia mm. koirien ruokajärjestelyt. 

Talon koirakokoonpanossa oli tapahtunut pieniä muutoksia sitten kesän, joitakin oli lähtenyt ja uusia tullut tilalle. Tutut Sisu, Pomo, Feidu, Tess, Nössö ja Aku. Uudet Heili ja Nikki, 
Navetassa oli noin 80 lampia ja jokunen hieho.   

Aamut alkoivat koirien ruokinnalla (juotoilla) ja noin 1,5 tunnin jälkeen ulkoilu. Lievemmillä pakkasilla päästiin ulkoilemaan potkukelkalla 5-10 km lenkkiä. Nikki veti kelkkaa, joten juurikaan jalkatöihin ei tarvinnut vauhdin takia vaivautua. Sitä vastoin luulin kenkien pohjien kuluvan puhki vauhtia jarrutellessa - ihan liian kovaa kyytiä cityladylle :) Yhdellä kelkkaretkellä sattui ikävä urosten Sisun ja Pomon välinen tappelu, minkä seurauksena vein Pomon lääkäriin ja päähän tuli noin 10 tikkiä. Sisu puri Pomon poskeen palkeenkielen ja otsaan vekin. Sisu pääsi yhdellä kumuriosumalla. Tämän jälkeen kelkkaretkeläiset valittiin tarkasti. Kun pakkanen kohosi yli 20 asteen, ulkoiltiin treeniaitauksessa ja pihalla juosten.    
     


Koirien ruokailun ja ulkoilun välillä kävin navetassa vaihtamassa/lisäämässä lampeille vedet ja auttamassa lomittajaa rehujen laitossa sekä pehkujen levityksessä. Ripa oli aina mukana. Ripan homma oli siirtää lampit pois jaloista, kun töitä tehtiin. Pehkujen levitys hiehoille ja hiehojen siirto pois tieltä oli JÄNNÄÄ. Ripa vähän ahdistui kun laitoin maahan ja viimeiseen asti maassa pysyi, vaikka muutama hieho uteliaisuuttaan tulikin ihan iholle haistelemaan kummajaista. Luvan saatuaan ajoi hyvin hiehot omille sijoilleen. Olin yllättynyt Ripan rohkeudesta toimia hiehojen kanssa.




Joskus päivällä oli aikaa ihailla maisemia ja katsella emännän treenailua koirien kanssa. Myös Ripa pääsi treenailemaan ja kerran treenasin Aku-pojankin kanssa. Siistii !
Ripan kanssa tehtiin pääasiassa hakuja treenikentän päästä toiseen. Vasen onnistui hyvin, mutta oikealle lähetettäessä leikkasi aina linjan ennen lampaita. Kun autoin asettumalla itse Ripan ja lampaiden väliin niin sain annettu enemmän painetta oikealla ja löytyihän se hakukaari sieltäkin. Vasen on aina ollutkin vahvempi, joten sitä oikeata tulee vain työstää.


Illasta oli ohjelmassa vastaavat koirien ruokkimiset ja navettatyöt kuin aamusta. 
Pimeys laskeutui aikaisin, joten illat kului sisällä Wäinö-pojan seurassa.

Viikko kului ihan super vauhtia ja valitettavasti paluu arkeen koitti ihan liian pian. Lohdutuksena on odotus kesästä ja paluusta Potoskavaaralle.

Kiitos jälleen Minna, Santeri, Wäinö ja Lotta !!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti